Skip to main content

Therapie bij gedrag

Zorgt voor pubers die goed in hun vel zitten en blije ouders

“Mijn zoon met autisme is snel overprikkeld en blokkeert dan door de stress”. Of mijn kind doet niets anders dan gamen en sluit zich op in zijn zolderkamer”.

Herkenbaar voor jou als moeder of vader? Of merk je dat je kind vanuit autisme het extra ongemakkelijk vindt om sociale contacten te leggen? Binnen mijn coach-praktijk werk ik dagelijks met jongeren aan onderwerpen als omgaan met stress, prestatiedruk, prikkels, gezond omgaan met gamen of sites als Instagram of TikTok. Of neem jongeren die piekeren en zich zorgen maken over zichzelf of de wereld om hen heen. Vanuit mijn ervaring weet ik dat piekeren bij autisme vaak ontstaat door een tekort aan informatie over weten wat je voor bijvoorbeeld school moet doen. Veel gamen kan ook een afleiding zijn om zorgen te vergeten, maar graag kijk ik met je kind of dit (deels) ook anders opgelost kan worden? Tot slot kan (meer) kennis over je autisme of ADHD je gedrag verklaren én een begin zijn voor een gedragsverandering.

Therapie bij gedrag duurt vaak 3-6 maanden. Ben je een ouder die graag wil weten hoe dat in jullie specifieke situatie eruit kan zien, neem dan snel contact met mij op!

Dit zijn de 8 meestvoorkomende hulpvragen bij therapie bij gedragsproblemen
  • Beter met overprikkeling en stress omgaan
  • Minder piekeren, sombere gedachten of je eenzaam voelen
  • Grenzen kunnen stellen aan gamen en omgaan met druk door sociale media
  • Sociaal handiger worden en vrienden maken en vasthouden
  • Omgaan met pesten of gepest worden
  • Beter omgaan met emoties, zoals te boos worden, faalangst of sociale angst
  • Goed dag- en nachtritme & beter slapen
  • Weten wie je bent vanuit je autisme of ADHD
Hoe helpt therapie jouw zoon of dochter?

Neem de 15-jarige Sem (jongen met autisme in 4 havo). Op school gaat het niet goed; hij haalt matige cijfers en het is een leerling die in de klas niet opvalt. Maar thuis komt alle school-stress eruit; van leren kom dan maar weinig en Sem zit thuis het liefste achter zijn game-computer. Zijn ouders noemen hem game-verslaafd. Bij presentaties voor de klas voelt Stijn veel onrust bij zichzelf. In de pauzes op school zit hij bijna altijd alleen, bezig met zijn telefoon. Tijdens de therapie zijn we aan de slag gegaan met uitleg over prikkels bij autisme en hoe je dit kan proberen te verminderen. Ook hebben we geoefend met sociale vaardigheden door rollenspellen te spelen. Verder hebben we gekeken wat gamen hem oplevert en wat het hem ook een beetje kost, als hij eerlijk is. Ook door het motivatie-zelf onderzoek (MZO) kwam naar voren dat hij veel prestatiedruk van zijn ouders ervaarde. Kortom, genoeg onderwerpen om wekelijks met Sem aan de slag te gaan!

Wat levert therapie jouw kind en gezin op?

In de coaching hebben we gewerkt aan minder gamen en meer bezig zijn met andere hobby’s zoals het vliegen met zijn drone. Om zich rustiger te voelen bij een presentatie hebben we dit geoefend en kent Sem tips om zich te ontspannen, bijvoorbeeld door mindfulness wat vaak goed werkt bij mensen met autisme. Ook heeft hij meer vrienden weten te maken op school en soms komt er ook een vriend bij hem thuis. Sem is verder meer gaan sporten en maakte dit hem ook weer rustiger tijdens schoolweken. Tot slot hebben we met Sem en zijn ouders gekeken naar wanneer en hoe zijn ouders hem het beste konden helpen bij school; Sem vraagt nu vaker zelf om hulp en ervaart minder controle van zijn ouders.

Benieuwd naar hoe kindertherapie jouw kind helpt?

NEEM CONTACT OP