“Mijn kind zegt dat plannen niet nodig is”, terwijl je als ouder wel beter weet. “Of mijn zoon voelt totaal geen motivatie voor school”.
Herkenbaar voor jou als ouder? Je bent natuurlijk niet de enige en als coach hoor ik deze opmerkingen heel vaak. In weer andere situaties lukt het jongeren niet om vragen te stellen in de klas, simpel omdat ze niet doorhebben dàt ze vragen moeten stellen. Bijvoorbeeld omdat er geen planning is en je dus niet goed vooruit kan kijken. Over kijken in de toekomst gesproken; heeft jouw kind al een beeld bij een vervolgstudie? Beter weten wie je bent, wat je kunt en wilt, kan een fijne motivatie zijn voor leren op de middelbare school. Naast plannen en motivatie merk ik heel vaak dat scholieren weinig studievaardigheden kennen. Daarom werk ik ook veel aan (op)starten van huiswerk maken, concentratie vasthouden en zorgen dat je alles wat je voor school nodig hebt ook kunt terugvinden.
Coaching bij zelfstandigheid duurt vaak 3-6 maanden. Ben je een ouder die graag wil weten hoe dat in jullie specifieke situatie eruit kan zien, neem dan snel contact met mij op!
Hierbij kan ik jouw kind goed helpen!
- Plannen, organiseren en motivatie voor school/studie
- Om hulp vragen aan anderen, samenwerken en beter presenteren voor de klas
- Goed dag- en nachtritme/beter slapen
- Vrienden maken en sociale vaardigheden
- Studie- of beroepskeuze maken
Hoe helpt coaching jouw zoon of dochter?
Neem de 14-jarige Jesse (autisme & ADHD, 3 vmbo) die niet goed presteert op school. Na een intakegesprek heb ik Jesse enkele maanden eenmaal per week een uur bij hem thuis gezien. Dit nadat hij een online motivatie zelfonderzoek (MZO) had ingevuld wat een supergoed beeld opleverde over zijn schoolaanpak en wat hij hierbij lastig vond. We zijn daarna aan de slag gegaan met het kiezen van een agenda die hij prettig vond, al was er in begin wel wat weerstand bij hem; veranderen kost immers tijd. Daarna zijn we aan de slag gegaan met plannen en keek zijn moeder regelmatig ook met hem mee. Omdat hij geen opgeruimde werkplek had, hebben we zijn kamer opgeruimd en de schoolspullen een opgeruimde plek gegeven. Jesse en ik hebben ook nog gezocht naar bijbaantje; wekelijks brengt hij de lokale krant rond. Tot slot bleek hij een slechte slaper doordat hij te lang op zijn telefoon zat voor het slapen gaan. Het lukte om hier nieuwe afspraken over te maken, ook in overleg met zijn ouders.
Wat levert coaching jouw kind en gezin op?
Mijn coaching zorgde voor meer structuur en een betere aanpak voor school bij Jesse. Doordat hij beter sliep kwam hij sneller zijn bed uit en hoefde zijn moeder hem niet meer driemaal te roepen. Hierdoor begon de dag zonder strijd wat voor iedereen fijn is. Doordat Jesse betere cijfers ging halen doordat hij wist wat hij moest leren, waren er bij zijn ouders ook minder zorgen. En voor Jesse was het heel fijn dat zijn moeder niet elke dag over school zeurde, zoals hij dat zelf noemt.