Coaching bij zelfstandigheid

Zelfstandigheid ontwikkelen is dé kerntaak voor jongeren.

Pubers en jongeren zijn leuk én soms onuitstaanbaar voor menig ouder, wanneer ze niks kunnen vinden in de puinhoop op hun kamer of steeds te laat van huis gaan op weg naar school, terwijl de broodtrommel nog in de keuken staat. Het hoort allemaal bij opgroeien en zelfstandig worden natuurlijk en kinderen met autisme of ADHD lijken hier wel meer last van te hebben. Zelfstandig worden kost hen meer tijd en ze hebben hier meer hulp bij nodig, zo zie ik in de dagelijkse praktijk.

Ritme

Veel kinderen met ASS hebben slaapproblemen door afwijkingen in het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Helpend kan zijn om te werken met vaste bedtijden en geen gebruik van een beeldscherm 2 uur voor het naar bed gaan. Takenlijsten aan de muur en herinneringen in de telefoon kunnen helpen bij uitvoeren van de dagelijkse taken.

Gamen

Veel ouders denken vooral negatief over gamen. Herken je dat bij jezelf? Het spelen van games biedt ook voordelen voor de ontwikkeling van jongeren. Denk aan het leggen van vriendschappen en uitdagingen in het spel aangaan. Als kinderen het niet goed doen op school en eigenlijk niets anders meer doen dan naar een scherm staren, is er duidelijk een probleem. Vaak spelen dan onderliggende oorzaken zoals eenzaamheid of ruzies thuis. Door dit samen met je kind te bespreken, ontstaat er ruimte om te kijken naar oplossingen voor problemen en anders omgaan met gamen. Handige tips voor ouders biedt ook het Trimbos instituut.

Zelfzorg

Een ander veel voorkomend onderwerp is persoonlijke hygiëne. Vanaf de puberleeftijd wordt douchen en deo gebruiken meer nodig en dat gaat vaak niet vanzelf. Ik bespreek dit en vooral wat iemand kan doen om er dagelijks aan te worden herinnerd?

Bijbaan

Graag zoek ik samen met jouw kind naar een bijbaan. Dit geeft hem/haar een beter beeld van mogelijke beroepen en doet een beroep op de zelfredzaamheid door een cv te maken en te solliciteren. Voor de meesten zal een extra inkomen de aanleiding zijn om te werken, wat een mooie aanleiding is om het over sparen te hebben. Ook zijn opdoen van sociale contacten op het werk, afspraken met je baas nakomen en leren omgaan met klanten, ook nuttige skills om te leren.

Op kamers

Jongeren met autisme ondersteun ik graag bij het wonen op kamers. Dat kan door alvast te oefenen met bijvoorbeeld samen koken. En tijdens het wonen door regelmatig op bezoek te komen (in het Gooi), om te zien hoe het zelfstandig wonen lukt.

Resultaat

Na de coaching zijn kinderen en jongeren meer zelfstandig, presteren beter bij school of studie en voelen zich prettiger.

Vragen over coaching bij zelfstandigheid?

CONTACT