Coaching bij zelfstandigheid

Zelfstandigheid ontwikkelen is dé kerntaak voor jongeren.

Je hebt een vorm van autisme en je hebt weinig vrienden, vindt praten met onbekenden lastig en je gaat steeds te laat slapen waardoor je altijd moe bent. Of je bent juist iemand met ADHD en door je concentratieproblemen maak je op een dag zelden een taak écht af. Misschien herkenbaar voor jou en je omgeving, omdat veel jongeren met ontwikkelingsproblemen hier last van hebben. Maar je kunt er wel iets aan doen! Zo kan ik je tips geven over praatjes maken met anderen of kijken naar wat je nodig hebt voor meer focus in het dagelijks leven. Graag vertel ik jou of je ouders hier meer over als je contact met mij opneemt.

Bij welke problemen helpt David?
  • Te laat naar bed & moeite met opstaan
  • Slechte zelfverzorging (douchen, deodorant gebruiken, schone kleren)
  • Geen netwerk of vrienden
  • Moeite met boodschappen doen of zelfstandig reizen
  • Moeite met vinden van een (bij)baan of studie
  • Niet kunnen koken
  • Begeleiding bij wonen op kamers
Praktijkvoorbeeld Lotte

Coaching bij zelfstandigheid is vooral praktisch gericht. Bijvoorbeeld door taken samen voor te bereiden of te oefenen.

Neem de 14-jarige Lotte (niet haar echte naam) die een autisme spectrum stoornis heeft en in klas 2 van de havo zit. Haar ouders zouden graag zien dat ze meer vriendinnen heeft en meer onderneemt naast school. In gesprek met Lotte blijkt ze hier in eerste instantie zelf minder behoefte aan te hebben. Recent onderzoek naar autisme laat zien dat mensen met autisme evengoed dezelfde behoefte hebben aan contacten met anderen, maar raken ze bijvoorbeeld sneller overprikkeld dan mensen zonder autisme. Bij doorvragen vindt Lotte het ook heel gezellig om te praten met vriendinnen maar vindt ze het lastig om dit te organiseren. En ze moet hiervoor voldoende tijd hebben, anders raakt ze in de stress. Daarom bespreken we welke activiteiten ze met welke vriendinnen zou willen doen én hoe & wanneer ze dit kan organiseren.

Het resultaat

Een tijdje later spreekt Lotte om de week af met een groepje meiden om samen muffins te maken en om films te kijken. Lotte en haar ouders zijn tevreden met dit resultaat!

Vragen over coaching bij zelfstandigheid?

CONTACT