Coaching voor ouders

Meedenken met jou als ouder zodat je er niet alleen voor staat.

Bij het coachen van jouw puber is samenwerken met jou als ouder belangrijk. Niet allen om te weten wat er thuis speelt. Maar ook omdat pubers hun ouders nog heel erg nodig hebben in de opvoeding, ondersteun ik ouders bij leiding geven, grenzen stellen, monitoren en positief belonen van hun kind.  Veel ouders zijn vaak heel streng over bijvoorbeeld gamen, of laten alles los; de tussenweg is dan vaak de oplossing. Hoe coaching hierbij helpt lees je op deze pagina.

Ouders versterken

Ik spreek regelmatig ouders bij wie hun kind recent de diagnose autisme of ADHD heeft gehad. Vaak verklaart dat gedrag én roept dat ook nieuwe vragen op bij ouders. Met antwoorden op deze vragen help ik hen om het gedrag van hun kind beter te begrijpen en bij te sturen. In weer andere situaties heeft je adolescent als kind al een diagnose gekregen en roepen nieuwe situaties nieuwe vragen op. Bijvoorbeeld tijdens de puberteit, wisseling van school of echtscheiding.

Bij welke leerdoelen helpt David?
  • Voorlichting (psycho-educatie) over autisme en ADHD bij je zoon of dochter
  • Acceptatie en omgaan met autisme en ADHD in het gezin
  • Omgaan met grenzen stellen bij huisregels of teveel gamen
  • Ontdekken wat er écht toe doet in de opvoeding
  • Goed voor jezelf (blijven) zorgen als ouders
Praktijkvoorbeeld Jan & Sanne

Coaching van ouders is gericht op het versterken van de ouderkwaliteiten zodat ouders meer handvatten en zelfvertrouwen hebben voor werken aan een goede ouder-kindrelatie.

Neem Jan en Sanne, de ouders van de 14-jarige Pepijn (niet hun echte namen). Deze gescheiden ouders hadden ieder zo hun eigen wensen voor Pepijn en ieder een eigen aanpak in de opvoeding. Zo wilde vader dat Pepijn minder zou gamen en moeder wenste meer harmonie in het gezin, vooral tijdens het avondeten.

Het resultaat

In de coaching van deze ouders kwamen we gezamenlijk tot twee nieuwe inzichten. Zo hielp het enorm om hun zoon actief te betrekken bij huisregels omdat hij zich anders zou blijven verzetten. En de ouders bleken zo ver van elkaar af te staan dat oudertherapie bij een gespecialiseerde systeemtherapeut een helpende volgende stap was.

Ik wil hulp bij opvoeding van mijn kind.

CONTACT