Coaching voor ouders

Meedenken met jou als ouders zodat je er niet alleen voor staat.

Bij het coachen van jongeren is het onmisbaar om ook met de ouders in gesprek te zijn. Al was het maar om van beide kanten te horen wat er speelt in een gezin. Maar ook om elkaar beter te verstaan en te begrijpen. Hoe coaching hierbij helpt lees je op deze pagina.

Ouders versterken

Ik spreek vaak ouders bij wie hun kind redelijk recent de diagnose autisme of ADHD heeft gehad. Vaak verklaart dat gedrag én roept dat ook nieuwe vragen op. Zo help ik ouders om gedrag van hun kind beter te begrijpen. En door te kijken welke tools zij nodig hebben in de opvoeding van hun zoon of dochter. Soms werkt het beter om een coach voor het kind en een andere coach voor de ouders in te zetten. Bijvoorbeeld om het vertrouwen van het kind niet te beschadigen. Of als er complexe problemen in het gezin spelen. Mocht dit aan de orde zijn, dan bespreek ik dat met ouders.

Bij de volgende onderwerpen kan ik je helpen
  • Begrijpen van autisme en ADHD (psycho-educatie)
  • Acceptatie van autisme en ADHD
  • Meedenken in de (goed genoeg) opvoeding van je kind
  • Meedenken in wat je als ouder(s) zelf nodig hebt bij het opvoeden
Hoe werkt coaching in de praktijk?

Vaak heb ik wekelijks kort contact met de ouder(s), vaak via een groepsapp waaraan ook het kind deelneemt, zodat de communicatie ook transparant is. Het gaat dan over praktische onderwerpen zoals plannen & organiseren. Bij coaching aan de ouder(s) over de opvoeding kan het zo zijn dat er elke twee weken wat langer contact is. We praten dan over wat er al goed genoeg gaat en wat er beter zou kunnen gaan? Zeker bij een kind met autisme is gedrag begrijpen al heel helpend voor gezinnen. Een van de methoden die ik gebruik is ‘Geef me de 5’ die probeert gedrag te verklaren en meedenkt in oplossingen, zoals structuur en voorspelbaarheid bieden.

Meer tips over opvoeden bij ASS of ADHD?

CONTACT