Coaching voor ouders

Meedenken met jou als ouder zodat je er niet alleen voor staat.

Bij het coachen van jongeren is het onmisbaar om ook met de ouders in gesprek te zijn. Al was het maar om van beide kanten te horen wat er speelt in een gezin. Maar ook om elkaar beter te verstaan en te begrijpen. Hoe coaching hierbij helpt lees je op deze pagina.

Ouders versterken

Ik spreek vaak ouders bij wie hun kind redelijk recent de diagnose autisme of ADHD heeft gehad. Vaak verklaart dat gedrag én roept dat ook nieuwe vragen op. Zo help ik ouders om gedrag van hun kind beter te begrijpen. En door te kijken welke tools zij nodig hebben in de opvoeding van hun zoon of dochter. Soms werkt het beter om een coach voor het kind en een andere coach voor de ouders in te zetten. Bijvoorbeeld om het vertrouwen van het kind niet te beschadigen. Of als er complexe problemen in het gezin spelen. Mocht dit aan de orde zijn, dan bespreek ik dat met ouders.

Bij de volgende onderwerpen kan ik je helpen
  • Begrijpen van autisme en ADHD (psycho-educatie)
  • Acceptatie van autisme en ADHD
  • Meedenken in de (goed genoeg) opvoeding van je kind
  • Meedenken in wat je als ouder(s) zelf nodig hebt bij het opvoeden
Praktijkvoorbeeld Jan & Sanne

Coaching van ouders is gericht op het versterken van de ouderkwaliteiten zodat ouders meer handvatten en zelfvertrouwen hebben voor werken aan een goede ouder-kindrelatie.

Neem Jan en Sanne, de ouders van de 14-jarige Pepijn (niet hun echte namen). Deze gescheiden ouders hadden ieder zo hun eigen wensen voor Pepijn en ieder een eigen aanpak in de opvoeding. Zo wilde vader dat Pepijn minder zou gamen en moeder wenste meer harmonie in het gezin, vooral tijdens het avondeten. In de coaching van deze ouders kwamen we gezamenlijk tot twee nieuwe inzichten. Zo hielp het enorm om hun zoon actief te betrekken bij huisregels omdat hij zich anders zou blijven verzetten. En de ouders bleken zo ver van elkaar af te staan dat oudertherapie bij een gespecialiseerde systeemtherapeut een helpende volgende stap was.

Meer tips over opvoeden bij ASS of ADHD?

CONTACT