Ouders kunnen soms met de handen in het haar zitten bij pubers opvoeden.
Een stoornis zoals autisme vraagt dan ook nog eens om aanpassing van juist de omgeving van het kind.

Aanpak

Samen met u als ouder(s) bespreek ik de vragen die u heeft over de opvoeding van uw puberzoon- of dochter. Veel voorkomende onderwerpen van gesprek zijn mediagebruik, bedtijd, verslavingen zoals gamen of wiet roken en ruzie’s hierdoor.

Werkwijze kort traject

Bij een kort traject hebben we minimaal eenmaal tot enkele malen contact. Bij voorkeur zijn meerdere contactmomenten verspreid over de tijd. Hierdoor heeft u de gelegenheid om een veranderde aanpak in de opvoeding goed in de praktijk te brengen.

Werkwijze lang traject

Wanneer ik uw kind al begeleid via een indicatie van de gemeente, kan het goed zijn dat ik voor een jaar of langer meeloop naast uw gezin. Hierdoor zijn er veel meer contactmomenten en zie ik ook de interactie binnen het gezin. In sommige gevallen kan gespecialiseerde gezinsbegeleiding nodig zijn. Hiervoor adviseer ik u contact te zoeken met een GZ-psycholoog die systeemtherapie biedt.

Resultaat

Na de coaching heeft u als ouder(s) meer handvatten bij het opvoeden van uw zoon of dochter. Zoals bij autisme kijken via de zogenaamde autibril om gedrag beter te begrijpen. Ook kunt u denken aan gezamenlijke afspraken over gamen, doordat u als gezin een contract opstelt met de regels. Pubers willen gehoord en gezien worden én hebben kaders nodig die u als opvoeder moet bieden.

Veel voorkomende hulpvragen

Meedenken met ouders
Betere sfeer in het gezin
Effectief belonen & straffen
Samenhang pubers en autisme of AD(H)D

Meer weten over de ‘autibril’ bij opvoeden met ASS?

opvoedhulp