Skip to main content

Therapie bij gedrag

Zorgt voor meer balans tussen gedachten en gevoelens

“Mijn zoon met autisme is snel overprikkeld en blokkeert dan door de stress”. Of mijn kind doet niets anders dan gamen en sluit zich op in zijn zolderkamer”.

Herkenbaar voor jou als moeder of vader? Of merk je dat je kind vanuit autisme het extra ongemakkelijk vindt om sociale contacten te leggen? Binnen mijn coach-praktijk werk ik dagelijks met jongeren aan onderwerpen als omgaan met stress, prestatiedruk, prikkels, gezond omgaan met gamen of sites als Instagram of TikTok. Of neem jongeren die piekeren en zich zorgen maken over zichzelf of de wereld om hen heen. Vanuit mijn ervaring weet ik dat piekeren bij autisme vaak ontstaat door een tekort aan informatie over weten wat je voor bijvoorbeeld school moet doen. Veel gamen kan ook een afleiding zijn om zorgen te vergeten, maar graag kijk ik met je kind of dit (deels) ook anders opgelost kan worden? Tot slot kan (meer) kennis over je autisme of ADHD je gedrag verklaren én een begin zijn voor een gedragsverandering.

Therapie bij gedrag duurt vaak 3-6 maanden. Ben je een ouder die graag wil weten hoe dat in jullie specifieke situatie eruit kan zien, neem dan snel contact met mij op!

Dit zijn de 8 meestvoorkomende hulpvragen bij therapie bij gedragsproblemen
  • Beter met overprikkeling en stress omgaan
  • Minder piekeren, sombere gedachten of je eenzaam voelen
  • Grenzen kunnen stellen aan gamen en omgaan met druk door sociale media
  • Sociaal handiger worden, vrienden maken en vasthouden
  • Omgaan met pesten of gepest worden
  • Beter omgaan met emoties, zoals te boos worden, faalangst of sociale angst
  • Goed dag- en nachtritme & beter slapen
  • Omgaan met schoolweigering
Hoe helpt therapie jouw zoon of dochter?

Neem de 14-jarige Stijn (niet zijn echte naam). Op school gaat het niet goed; hij haalt matige cijfers en het is een leerling die in de klas niet opvalt door lastig gedrag. Maar thuis komt alle school-stress eruit; van leren kom dan maar weinig en Stijn zit thuis het liefste achter zijn game-computer. Zijn ouders noemen hem game-verslaafd. Bij presentaties voor de klas voelt Stijn veel onrust bij zichzelf. In de pauzes op school zit hij bijna altijd alleen, bezig met zijn telefoon. Tijdens de therapie zijn we aan de slag gegaan met uitleg over prikkels bij autisme en hoe je dit kan verminderen. Ook hebben we geoefend met sociale vaardigheden door rollenspellen te spelen. Verder hebben we gekeken wat gamen hem oplevert én wat het hem kost, zoals ruzies met zijn ouders. Kortom, genoeg onderwerpen om wekelijks met Stijn aan de slag te gaan!

Wat levert therapie jouw kind en gezin op?

In de therapie hebben we gewerkt aan minder gamen en meer bezig zijn met andere hobby’s zoals het vliegen met zijn drone. Om zich rustiger te voelen bij een presentatie hebben we dit geoefend en kent Stijn tips om zich te ontspannen, bijvoorbeeld door mindfulness wat vaak goed werkt bij mensen met autisme. Ook heeft hij meer vrienden weten te maken op school en soms komt er ook een vriend bij hem thuis. Stijn is meer gaan sporten en dit zorgde ook voor meer rust in zijn hoofd. Tot slot hebben we met Stijn en zijn ouders gekeken naar hoe zijn ouders hem het beste konden helpen bij school, zonder hierover ruzie te maken. Stijn vraagt nu vaker zelf om hulp en ervaart minder controle van zijn ouders.

Ik wil dat mijn kind lekker in zijn vel zit en zoek hiervoor hulp

NEEM CONTACT OP